Vad hände med barnet?

Vhmb
Paperback (2017)
51d3j+1xoJL
Kindle eBook (2017)

Details

First edition (2017). 415 pp. ISBN-13: 978-1520549514; ISBN-10: 1520549512.
Kindle eBook (2017). 422 pp.
Translation of Claudia (2008).
Synopsis
Det är påskafton 1965. En ung flicka vandrar omkring på en kyrkogård i Zagreb. Hon har ett litet spädbarn i famnen. “Mitt lilla barn,” säjer hon på svenska när hon sätter sej för att vila. Hon börjar gråta. “Oh, lilla barn, Du valde fel madonna.” Hon berättar för barnet vad som snart ska hända, men den lille sover. Han är bara 26 dagar gammal.
Tio dagar senare anländer föräldralösa, artonåriga Malmöflickan Lisa Grankvist i England. Hon bär med sej en resväska och en tung hemlighet som hon gömmer från sina nyfunna vänner i swinging London.
En natt efter alltför många gin och tonic, frågar Lisa en av dessa vänner: “Varför våldtar män kvinnor?” Hennes nya bästa vän Pru misstänker att gömd i frågan finns gåtan till vad Lisa gömmer. Lisa har inget annat val än att avslöja en del av sin hemlighet för den envisa Pru, men hon undanhåller det allra viktigaste.
Utanför rummet hon hyr i Chiswick ligger en försummad trädgård. Hon får tillåtelse att göra vad hon vill där och skapar en vacker trädgård, hennes “tropiska ö”. Här är hon lycklig, under intrycket att hon äger trädgården eftersom hon ju odlade den. Men så en dag allt går åt pipan.
Rädd för att återvända till Sverige, rädd att ingen saknar henne där, går hon med på att gifta sej med Len, den ganska menlöse kanadensaren hon nyligen träffat. Hon hamnar på så sätt i Kanada, i Hamilton, Ontario, gift med en man hon inte bryr sej om. Men det förflutna fortsätter att förfölja henne även där, tills hon en dag äntligen får nog och bestämmer sej för att lätta på den skamliga bördan hon släpat med sej alldeles för länge.. Hon börjar skriva ner sin “bekännelse” om resan till Zagreb och vad som hände där. En dag ska hon visa bekännelsen för Pru. Bara Pru, ingen annan.
Vad Lisa inte vet är att hennes berättelse är inte alls är slut, den kommer att få ännu ett kapitel, det mest dramatiska, och ett slut hon aldrig i sin vildaste fantasi kunnat gissa sej till.